Pages

Bahaya IFRAME....

harap komen lah yee


APA ITU IFRAME??APAKAH IFRAME?? APA DIA IFRAME?? 
Ramai yang bertanyakanAPAKAH ITU IFRAMEkebelakangan ini kan? 
Jadi secara tak rasminya hari ini aku akan terangkan kat korang APA ITU IFRAME..!! 
Harap korang boleh pelajari sedikit teknik2 kotor nih dalam dunia maya ni ok.. 


IFRAME merupakan sejeniskoding HTML yang dicipta oleh sape pon aku tak 
tahu tapi yang pasti ada kegunaanya dan ada kepentingan menggunakannya.. 
Penggunaan koding IFRAME juga digunakan oleh facebook button share, facebook button 
like dan di youtube player. Koding HTML tersebut digunakan untuk include 
page/sumber/media player dari luar ke blog kita. So jangan risau kalau memakainya.. 
Tak de hal punya..

...Bagaimana IFRAME berfungsi...


Pengedar koding HTML iframe akan memberi koding tersebut
kepada mangsa-mangsa iframe sama ada mangsa-mangsa iframe tahu dan
sedar atau tidak tahu bahawasanya terdapat 
koding html iframe pada
banner atau link enxchange yang diedarkan oleh 
pengedar iframe yang mencuri
 trafic dari mangsa2 iframe. 
Koding IFRAME juga boleh diletakkan di dalam
template blog mangsa sekiranya pengedar iframe dapat mengakses blog korang.


Bagaimana ianya mencuri mudah sahaja.. 
Seperti gambarajah di atas,mangsa-mangsa iframe yang meletakkan koding 
pengedar iframe akan menghantar trafic kepada pengedar koding iframe. 
Harap korang faham dengan gambarajah di atas...

..Rupabentuknyaa..



....Kebaikan dan keburukannya....


Sememangnya penerima trafic iframe akan menerima trafic
 yang banyak walaupun blogger pengedar iframe tidak aktif berblog. 
tetapi blog tersebut akan di gam atau dibanned oleh syarikat2 pengiklanan 
yang sememangnya tidak sukakan trafic iframe. 

Rangking alexa memang akan naik mencanak dan membuatkan blog 
korang akan berada di rangking yang lebih baik. Tetap kalau kantoi,
 memang habis lah si pengedar iframe nih.. Pastu pandai2 laa menjawab..


...Cara mengenal pengenar kod iframe...


Senang saja nak tengok.. Kalau blog tersebut tidak update 
entri danjam 3-4 pagi trafic blog dia mesti akan memaparkan
 jumlah visitor yang tengah on line di blog tersebut sangat ramai iaitu
 melebihi 50orang yang sedang on line di blog tersebut.

Blog tersebut dapat masuk dalam senarai top blogger walaupun baru 
2-3 bulan berblog kerana bukan senang nak duduk di rangking tersebut s
ecara mendadak. Sekurang-kurangnya mengambil masa 6-7 bulansekiranya 
blogger tersebut betul2 aktif berblog.. Itu bagi pengguna blogspot laa..
 Kalau pengguna domain atau hosting berbayar mungkin logik 2-3 bulan 
utk berada di rangking sekiranya aktif berblog dengan mainan-mainan SEO.

Sekian penerangan saya serba sedikit tentang penggunaan iframe 
yang menjadi isu yang sangat panas untuk bulan ini. Nasihat saya
 jangan lah menggunakan iframe trafic kerana tiada kebaikan 
langsung untuk korang. Berblog lah secara telus dan menggunakan
 titik peluh jari korang untuk menaikkan trafic dan rangking blog korang.





5 comments:

  1. eh,baru tau sal IFRAME ni.thanks 4 sharing oke.^^

    btw,epy belated besday affaq.^_^

    ReplyDelete
  2. tq...
    kau telah buat aku terharu...

    ReplyDelete
  3. kalau pakai iframe nampak sangat tak ikhlas untuk ber blogging

    ReplyDelete
  4. yup,, tanks atas penjelasannya... kerugian bgi blogger yg memasang kode iframe di blognya pa ya sob?

    ReplyDelete